Direct lending verschilt in zekere zin niet veel van een lening via de bank. Een direct lending partner verstrekt een lening zonder tussenkomst van een andere partij, bijvoorbeeld een crowdfundpartij of factoraar. Direct lending kan via een commerciële partij, maar kan bijvoorbeeld ook vanuit een moederbedrijf gebeuren.
Ontstaan direct lending
Banken moeten zich aan steeds meer regels houden en zijn daarom minder in staat om (risicovolle) leningen te verstrekken. Hierdoor is een gat ontstaan in de financieringsmarkt welke opgevuld door alternatieve financieringspartijen, voorbeelden hiervan zijn Floryn en Spotcap.
Achtergestelde leningen
Een partij die direct lending aanbiedt kan ook achtergestelde leningen verstrekken. Achtergestelde leningen zijn leningen waarbij de verstrekker bij een faillissement als laatste aanspraak kan maken op zijn geld. De verstrekker heeft dus minder kans om zijn geld terug te krijgen, een teken dat aangeeft dat de financier in het plan geloofd.
Voor het verkrijgen van (extra) financiering kunnen achtergestelde leningen een grote rol spelen, achtergestelde leningen worden door de financier (bijvoorbeeld de bank) namelijk gezien als eigen vermogen (in feite is het dat niet). Bij een achtergestelde lening verplicht de financier dat er geen aflossingen en rente betaald mogen worden over de achtergestelde lening, hierdoor heeft de achtergestelde lening geen invloed op de cashflow. Daardoor heeft de onderneming meer ruimte om de financiering (van de bank) af te lossen en te betalen. Hierbij geldt een groot deel van de tijd een 70%/30% verhouding. Voor het verkrijgen van €100.000,- dient een onderneming €30.000,- zelf in te brengen, wat dus ook uit achtergestelde leningen mag bestaan.
Onze specialisten kunnen je helpen te kiezen uit verschillende financieringsvormen. Hier een greep uit de mogelijkheden: