Door de negatieve spaarrente kan het voordelig zijn om een alternatief doel voor je spaargeld te bedenken. In deze blog bespreken we zakelijk beleggen in vastgoed.
De spaarrente blijft maar dalen. Veel banken geven al 0% rente en de kans op een negatieve rente groeit. Dat laatste krijgt veel aandacht in de media en daarom proberen banken het invoeren van negatieve rente zo lang mogelijk uit te stellen. Voor zakelijke spaarders en vermogende particulieren is het echter al werkelijkheid. Zij betalen momenteel al voor hun spaargeld. Naast het ontbreken van rente over spaargeld, wordt door inflatie je spaargeld steeds minder waard. Al sinds 2016 ligt de hoogste spaarrente onder de inflatie. De koopkracht van je spaargeld op peil houden is daardoor moeilijk. Het is dan ook niet vreemd dat mensen alternatieven zoeken. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vroeg Nederlanders wat zij zouden doen in het geval van een negatieve spaarrente. De resultaten waren als volgt:
Zakelijk beleggen in vastgoed
Beleggen wordt dus voor veel Nederlanders als alternatief voor sparen gezien. Met name beleggen in vastgoed wordt steeds populairder. Ook zakelijk kan het een interessante optie zijn als alternatief voor de spaarrente. In het geval van zakelijk investeren in vastgoed koop je vanuit je eigen eenmanszaak of BV een (kantoor)pand om deze vervolgens te verhuren. De hypotheek die je inzet voor de aankoop van het pand staat op naam van je bedrijf. Hier zitten voordelen aan. Zo zijn naast onderhouds-, beheerkosten en overige exploitatiekosten ook de rentelasten van vastgoedhypotheken fiscaal aftrekbaar. Uiteraard zitten er ook nadelen aan, namelijk dat huurinkomsten als omzet gezien worden en dus belastbaar zijn.
Beleggen in vastgoed is niet alleen interessant als je de intentie hebt om het (kantoor)pand te verhuren. Het is ook een interessante optie als je een bedrijfsruimte aanschaft voor je eigen bedrijf. Als het pand in waarde blijft toenemen, bouw je namelijk eigen vermogen op. In sommige gevallen valt de rente van de financiering zelfs lager uit dan de huurprijs van een pand. Ook hier zitten nadelen aan, je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor onderhoudskosten en je pand kan in waarde dalen.
Waardedaling lijkt echter de komende tijd niet van toepassing. De prijzen van woningen en ander vastgoed blijven stijgen. Dat geeft motivatie om nu te kopen. Daarbij komt dat door de grote vraag naar vastgoed in kernsteden de vraag uitbreidt naar randgebieden en -gemeenten. Zowel internationale als nationale beleggers hebben vertrouwen in de Nederlandse kantorenmarkt blijkt uit cijfers van Bouwinvest. Het beleggingsvolume in de Nederlandse kantorenmarkt groeide van minder dan € 2 miljard in 2013 tot € 7,9 miljard in 2017. De vooruitzichten voor de Nederlandse vastgoedmarkt zijn gunstig.
Concluderend kun je stellen dat aan zakelijk investeren in vastgoed zowel voor- als nadelen zitten. Met de negatieve spaarrente en de oplopende vastgoedprijzen kan het echter geen kwaad om te onderzoeken of zakelijke vastgoedinvesteringen interessant voor jou kunnen zijn. Ga in gesprek met een adviseur om je te laten informeren over de fiscale gevolgen van beleggen in vastgoed. De adviseurs van SmartFunding kunnen je alles vertellen over de financiering.