Financiering aanvragen? Denk als een investeerder! – Deel II

5/6/2021

Overweeg jij om financiering voor je bedrijf aan te vragen? Er zijn heel wat aspecten waar je op moet letten om de juiste geldschieters te vinden. Bedrijfseconoom Daan Muntjewerf vertelt je in zijn meest recente boek ‘Denk als een investeerder’ waar investeerders op letten, zodat jij jouw slagingskans vergroot. Wat blijkt? Investeerders kijken naar het bedrijf én de ondernemer achter de aanvraag. Eerder hebben wij het gehad over de softe kant van de aanvraag, de ondernemer. Vandaag gaan we in op de harde kant: de businesscase.

Financieringsmatch
Een match tussen ondernemer en financier verhoogt jouw kans op financiering. Gek genoeg, was er bij de oprichters van de huidige vijf grootste bedrijven geen sprake van een perfecte financieringsmatch: Jobs (Apple), Page (Google), Gates (Microsoft), Bezos (Amazon) en Zuckerberg (Facebook) – de manier waarop ze in startfase werden gefinancierd is niet van doorslaggevend belang geweest. Alhoewel je dus ook een succesvolle onderneming kunt starten zonder goede match tussen jou en je financier, verhoogt zo’n match wel jouw slagingskans als ondernemer.

Belang van de businesscase
Weinig ondernemingen zijn hetzelfde en een gouden regel voor het verkrijgen van financiering is er dan ook niet. Wat de kansen wel aanzienlijk verhoogt, is een businesscase. Deze omschrijving van je business heeft veel baat bij het nabootsen van kritische blikken bij de financier.

Een businesscase zal volgens de theorie van Daan in ieder geval de sturende kracht achter het business idee, de opleiding en het netwerk van de ondernemer en zijn ondernemerservaring moeten uitlichten. Kans op een succesvolle financiering verhoog je eveneens door de businesscase aan te vullen met financiële modellen. Grondig voorwerk kan de business belonen met een investering.

Financiële modellen
Investeerders zijn, net als potentiële klanten, opzoek naar de mix tussen emotie en ratio. Financiële analyses, de onderbouwing hiervan en een haalbaarheidscheck zorgen voor meer inzicht op het rationele vlak. Bij SmartFunding is een integraal onderdeel van het opstellen van een businessplan het samen met de ondernemer opmaken van de balansrating. Kredietwaardigheid van de onderneming is belangrijke informatie voor een potentiële investeerder. Als je een TV koopt kijk je toch ook even naar de reviews om de kwaliteit te checken? Met een financiële analyse, haalbaarheidscheck en creditrating op zak geef jij precies aan wat je van financiers verwacht, en weten zij wat zij van jou kunnen verwachten. Een win-win situatie dus.

Van businesscase naar funding
Voor de stap van een businesscase op papier naar een onderneming in het echt is geld nodig, maar funding maakt ook het door-ontwikkelen van ondernemingen mogelijk. Er zijn tal van verschillende type geldschieters. Klassieke leningen bij banken, leasing, factoring, crowdfunding, private investors en direct lenders. Het initiatief om uit te zoeken welke financiers het beste bij de onderneming passen ligt bij de ondernemer zelf. Maar advies van een expert over wat er allemaal mogelijk is, is niet onverstandig in de meeste gevallen.

Wist je bijvoorbeeld dat er ook tal van combinaties voor financiering mogelijk zijn? Zo kun je jouw verhuizing naar een groter pand financieren met een stukje crowdfunding, bancaire lening én private lending. SmartFunding kijkt samen met de ondernemer naar de financieringsbehoefte, waardoor de optimale financieringsmix kan worden vastgesteld. Zo’n mix verhoogt de kans van slagen aanzienlijk.

Geen garantie voor succes, wel maximalisatie van slagingskans.
Individuele dynamiek voert vaak bij pitches de boventoon, maar een businesscase met bovengenoemde aspecten geeft bij voorbaat antwoord op kritische vragen van investeerders en geeft vaak de doorslag. Anticipeer op het denken van een investeerder. Dat verhoogt je kans op een match!

Onafhankelijk advies
Lokale kennis en betrokkenheid
Persoonlijke begeleiding
VONK360 | Traverse 3 | 3905 NL Veenendaal