Al jaren werd er gesuggereerd dat er een economische crisis aan zat te komen. De inflatie nam de t/m juli 2021 nauwelijks toe, ondanks dat de rente al op een historisch laag niveau stond. In 2020 leek er al een diepe economische crisis aan te komen, veroorzaakt door de pandemie. Uiteindelijk herstelden de meeste landen zich véél beter dan verwacht.
Op dit moment staat de economie er echter weer helemaal anders voor. Er wordt de komende kwartalen een lichte krimp van de economische groei verwacht. Dit wordt door veel verschillende factoren veroorzaakt. Wereldwijd is de inflatie momenteel enorm hoog, voor een groot deel veroorzaakt door de energieprijzen. Daarnaast is er nog steeds sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt wat de aanbodzijde afremt én een zwak ondernemers- en consumentenvertrouwen wat de vraagzijde afremt. Nederlandse huishoudens bereiden zich voor, dit is terug te zien in de toename van het spaargeld. Bij de start van de coronacrisis bedroeg het spaargeld Nederlandse huishoudens circa 370 miljard euro, in juli 2022 was dit al circa 422 miljard euro.
Wat kun JIJ doen als ondernemer?
Voorbereiding is - zoals met veel andere zaken – key. Het is daarom belangrijk om het dak te repareren als de zon schijnt.
- Geef geld uit om geld te besparen
Dit klinkt tegenstrijdig, maar kan op de lange termijn veel opleveren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te automatiseren of door medewerkers verder op te leiden. Door nu machines te kopen of te investeren in software pakketten verhoog je productiviteit op de lange termijn. Zo kun je in crisistijden profiteren van de investeringen die je eerder hebt gedaan.
- Verticale integratie
Dit houdt in dat je een andere stap uit de keten zelf gaat doen. Bij voorwaartse integratie neem je een proces dat ná het oorspronkelijke bedrijfsproces komt over. Bij achterwaartse integratie neem je een proces over dat vóór het oorspronkelijke bedrijfsproces komt. Wanneer je meer zelf gaat doen, dan verlaag je de afhankelijkheid. Een zeer actueel onderwerp met de situatie rond het gas uit Rusland en de supply chain problemen in China.
Voorbeeld: een (web)winkel die de pakketbezorging uitbesteed aan een andere partij, koopt zelf busjes om de pakketten rond te brengen.
- Scenarioplanning
Ga na wat er gebeurt wanneer de omzet van jouw bedrijf ineens 20% daalt. Kun je op tijd gepaste maatregelen nemen om de kosten te verlagen? Door verschillende scenario’s op hoofdlijnen voor te bereiden kun je op tijd reageren op situaties. Niemand kan de toekomst voorspellen, dus probeer over zoveel mogelijk (realistische) scenario’s na te denken.
Voorbeeld: bedrijven die een thuiswerk scenario hadden voorspeld, konden bij de start van de pandemie veel sneller alle processen up and running hebben.
- Debiteurenpositie laag houden
Zit kort op openstaande facturen. Omzet stelt immers niets voor wanneer er niet betaald wordt. Klanten die in relatief goede tijden al te laat of niet betalen zullen in economisch slechte tijden nog meer problemen veroorzaken. De debiteurenpositie kun je laag houden door middel van factoring of streng debiteurenbeheer. Dit debiteurenbeheer kun je zowel zelf doen als uitbesteden aan incasso professionals.
- Onderhoud klantrelaties
Focus op klantrelaties. Een goede relatie is uiteraard altijd fijn, maar wanneer je hier extra focus op legt zullen klanten in goede én in slechte tijden terugkeren. Ga in slechte tijden dus niet direct jouw producten/diensten goedkoper maken, maar richt je op oplossen van de klantbehoeften.
- Leen op het moment dat je er goed voor staat
Een advies wat wij bij SmartFunding altijd geven: wil je groeien of investeren, probeer dan ook vreemd vermogen te betrekken in de financieringsmix. Je moet lenen als je er goed voor staat. Wanneer je al je eigen geld hebt gebruikt om te groeien, zul je zien dat het veel moeilijker is om op dát moment nog aan vreemd vermogen te komen. Zeker wanneer het economisch slecht gaat, dan zullen financiers en investeerders veel meer aan ‘cherry picking’ doen.
Wil jij ondersteuning bij het aanvragen van een financiering? SmartFunding helpt mkb-ondernemers en vastgoedbeleggers bij het aanvragen en verkrijgen van financieringen. Neem contact op met een van onze adviseurs!