Terug naar overzicht

Beslissen op basis van gevoel of cijfers, wat is de betere keuze?

door Dirk-Jan Weijers

Beslissen ondernemers op basis van hun gevoel of cijfers? Een antwoord op deze vraag is vaak af te leiden aan de manier waarop ondernemers hun boekhouding voeren. De ondernemers die hun boekhouding als verplichte oefening zien, beslissen vaker op gevoel, terwijl er heel relevante informatie uit de onderneming gehaald kan worden. Gevoel of cijfers, wat is nu de beste manier om beslissingen voor je onderneming te nemen?

Ik sprak laatst een ondernemer die moeilijk aan financiering kon komen, omdat de onderneming een negatief eigen vermogen had. Toen we de bedrijfsmiddelen gewaardeerd hadden tegen de actuele waarde bleek het eigen vermogen meer dan een miljoen positief! Dit veranderde de financierbaarheid totaal. De nieuwe cijfers gaven een ander beeld van de onderneming.

Meer dan een verplichte tool

Vaak wordt de boekhouding gezien als een instrument voor de fiscus of een verplicht item om financiers te overtuigen. De overtuiging heerst dat het bijhouden van de kaspositie, debiteuren, crediteuren en orderportefeuille voldoende is om je onderneming te managen. Zoals uit het voorbeeld blijkt kan de boekhouding inderdaad succesvol ingezet worden om financiers te overtuigen, maar het is meer dan een overtuigingstool. De boekhouding is van groot belang bij het nemen van beslissingen.

Zeer regelmatig spreken wij ondernemers die niet zonder meer betrouwbare en actuele cijfers kunnen overleggen en zelfs een halfjaar na het jaareinde geen financieel jaarverslag hebben. Laatst zei een ondernemer tegen mij: “Onze accountant heeft een goede afspraak met de belastingdienst. Wij mogen onze cijfers laat opleveren.” Eerlijk gezegd schokte deze uitspraak mij. De ondernemer zag blijkbaar de potentie van de boekhouding niet.

De potentie van cijfers

Ik zal aan de hand van de onderneming uit het eerste voorbeeld toelichten waarom je cijfers altijd mee moet nemen in je overwegingen. Nadat de financierbaarheid van de onderneming verbeterd was kwam direct de vraag op of het kapitaal van de ondernemers wel goed geïnvesteerd was. Eigenlijk werd er gevraagd of de bedrijfsmiddelen meer op zouden leveren door deze te verkopen en het geld in iets anders te investeren. Die vraag hadden de ondernemers zichzelf nog nooit gesteld, terwijl dit juist de kern van ondernemen is: beslissingen nemen om geïnvesteerd kapitaal en ingezette arbeid zo goed mogelijk te laten renderen.

Ondanks de potentie nemen ondernemers hun beslissingen vaak op basis van ervaring en gevoel en niet gebaseerd op rentabiliteit. Zo komen we terug bij het voeren van een gedegen boekhouding. Het hoort geen ‘moetje’ te zijn voor een financieringsaanvraag of de fiscus. Gebruik je boekhouding als een middel om gedegen beslissingen te nemen. Natuurlijk is het niet zo leuk als het uitvoeren van het vak waar jij een passie voor hebt, maar laten we eerlijk zijn, ben jij vakmens of ondernemer?

Vakmens versus ondernemer

Een vakmens kan vaak als zzp’er volstaan met een beperkte boekhouding en op basis van ervaring en gevoel beslissingen nemen. Een ‘echte’ ondernemer moet echter beslissingen nemen op basis van cijfers. Een beperkte boekhouding is niet genoeg, zelfs als visionair die begint aan zaken die nooit eerder gedaan zijn. Juist dan is het ontzettend belangrijk alles te begroten en goed te administreren. Mochten zaken anders lopen dan gepland, wat gegarandeerd gebeurt, kun je makkelijker bijsturen.

Neem van mij aan dat je op deze manier ook makkelijker geld krijgt van investeerders en financiers, zij kunnen immers zien dat hun geld in goede handen is. Uiteindelijk word je hier als ondernemer gelukkiger van, er is namelijk niks leuker dan een succesvolle onderneming leiden!

Onze dienstverlening gaat verder dan het begeleiden van een financieringsaanvraag. Wij helpen ondernemers bij de groei of overdracht van hun onderneming en alle financieringsvragen die daarbij aan de orde komen.

Voor advies of vragen kun je altijd contact op nemen met Dirk-Jan of een van de andere SmartFunding adviseurs. Uiteraard kun je ook altijd contact opnemen met SmartFunding via +31 85 303 56 65 of info@smartfunding.nl.