Terug naar overzicht

Crowdfunding succesvol inzetten doe je zo

door Jeroen van Vark

Met grote regelmaat begeleiden wij vanuit SmartFunding succesvolle financieringstrajecten voor mkb-ondernemers. Van horeca tot vastgoed en van softwareontwikkelaar tot autodealer, het zijn leuke en intensieve trajecten waarbij we ondernemers écht op weg helpen. In de afgelopen periode heb ik twee Veldhovense ondernemers mogen begeleiden bij het waarmaken van hun droom. Ik zet graag Bas en Janneke van den Hurk van Nais Brands VOF in de schijnwerpers.

Begin april werd ik door een accountant uit mijn netwerk benaderd. Hij had een interessante casus onder handen waar gezocht werd naar funding. Een bestaande groothandel in kinderkleding had de mogelijkheid om drie succesvolle merken over te nemen en zo verder te groeien. Er was financiering nodig om de merken over te nemen en de productie van nieuwe collecties te starten. Al tijdens het eerste gesprek werd ik enthousiast door de gedrevenheid en motivatie van de ondernemers. De duidelijke visie voor Nais en het groeipotentieel wat zij zagen voor de over te nemen merken gaf mij voldoende basis om te onderzoeken welke financieringsoplossing passend zou zijn.

Bas en Janneke van den Hurk van Nais Brands VOF

Helaas waren de banken terughoudend. De kledingbranche in combinatie met de groeiende, maar nog niet gerealiseerde omzet bleek een te groot struikelblok om een financiering te verstrekken. Gelukkig is het financieringslandschap dermate divers dat er voldoende alternatieven zijn. Al vrij snel kwamen we uit bij crowdfunding via Geldvoorelkaar.nl als mogelijke financieringsoptie. De meedenkende houding van het platform en de geboden financieringsstructuur spraken Nais Brands direct aan. Vooral omdat dit gepaard gaat met ambassadeurs die door de crowdfunding gebonden worden aan de onderneming. Ondanks dat het concept waarvoor financiering opgehaald moest worden niet makkelijk uit te leggen is en de crowdfundcampagne tijdens de zomervakantie plaatsvond, is de gevraagde financiering opgehaald. Nais Brands kan verder groeien en de ondernemers kunnen starten met de productie van de nieuwe kledingcollecties. Een mooi voorbeeld van de succesvolle financiering van een groeiend bedrijf in een lastige branche.

Is crowdfunding iets voor jou?

Crowdfunding is met 329 miljoen aan verstrekte funding een van dé alternatieven voor een bancaire lening en is nog altijd groeiende. Steeds meer ondernemers financiering hun plannen via crowdfunding en ook het aantal investeerders op de verschillende platformen neemt toe. Voor ondernemers die bij de bank niet terecht kunnen, biedt crowdfunding veelal uitkomst, maar een crowdfundcampagne kan ook als aanvulling dienen. Banken financieren soms een deel van de volledige financieringsbehoefte en crowdfunding kan het gat aanvullen. Zeker voor ondernemingen die ambassadeurs willen werven is crowdfunding een uitstekende oplossing, want de funders van vandaag zijn de ambassadeurs van morgen.

Ben jij op zoek naar een passende financiering? Kun je niet of maar voor een deel bij de bank terecht? Plan gerust een afspraak in met mij of een van mijn collega’s. Dan kunnen wij je wensen en behoeftes in kaart brengen.

Voor advies of vragen kun je altijd contact op nemen met Jeroen of een van de andere SmartFunding adviseurs. Uiteraard kun je ook altijd contact opnemen met SmartFunding via +31 85 303 56 65 of info@smartfunding.nl.