Terug naar overzicht

Het mkb en de machtspositie van de Nederlandse banken

De adviseurs van SmartFunding delen graag hun kennis en ervaringen. Deze keer het woord aan Rob Beemster van regio Alkmaar. Hij geeft zijn reactie op een onderzoek van het CPB en gaat in op de werkwijze van banken.

Wat al lang bekend is bij het mkb in Nederland, is nu ook opgevallen bij het Centraal Planbureau: het mkb in Nederland krijgt minder bankkrediet dan elders in Europa. Het CPB noemt de beperkte concurrentie tussen Nederlandse banken als mogelijke verklaring voor het achterblijven van de kredietverlening aan het mkb in Nederland in vergelijking met het buitenland. Voor elke mkb’er is dit een open deur, die wist dit al lang.

Toch is het een mooi onderzoek, wat wellicht ook in de politiek korte tijd wat aandacht zal krijgen. Mijn verwachting is echter dat het rapport daarna snel in een lade terechtkomt en er verder niets mee gedaan wordt. Ik geloof dat dit komt doordat Nederlandse banken het nu eenmaal prima vinden, een echte staatsbank is nog ver weg en calvinistisch Nederland vindt tenslotte dat men voorzichtig om moet gaan met kredietverlening.

De adviseurs van SmartFunding hebben een heel ander idee, wij vinden de huidige situatie niet prima. Wij weten uit ervaring dat banken stug zijn in het verlenen van krediet aan ondernemers en hebben daarom gekozen om het mkb te helpen middels een compleet andere aanpak. Wij kijken naar de mogelijkheden van financiering bij niet-banken en halen geld op bij onder andere private investeerders, fondsen, via crowdfunding en factoring. Doordat wij een breed scala aan financiers aan kunnen spreken, kunnen wij een ondernemer makkelijker helpen. We zijn in staat een oplossing te vinden die bij de ondernemer en de onderneming past. SmartFunding is meer dan één loket. Doordat ook wij gebaat zijn bij het succesvol ophalen van de financiering is onze inzet tevens hoger dan die van de gemiddelde bankier!

Het resultaat waar wij altijd naar streven, is het succesvol helpen van ondernemers bij een vraag naar krediet. Een kredietaanvraag bestaat uit meer dan cijfers. De onderbouwing van plannen maakt het verschil, iets waar wij graag naar kijken en ondernemers bij kunnen ondersteunen. Een algoritme dat bepaald of een aanvraag goed- of afgekeurd wordt, slaat de persoonlijke kant van een financieringsaanvraag over. Juist het menselijke maakt ons werk zo leuk. Neem daarom vooral eens contact op met mij of een van mijn collega’s. Laten we samen kijken hoe we uw financieringsvraagstuk kunnen oplossen.

Voor advies of vragen kun je altijd contact op nemen met Rob of een van de andere SmartFunding adviseurs. Uiteraard kun je ook altijd contact opnemen met SmartFunding via +31 85 303 56 65 of info@smartfunding.nl.