Terug naar overzicht

Duurzame investeringen financieren

De adviseurs van SmartFunding delen graag hun kennis en ervaringen. Deze keer het woord aan Marcel Monteba van regio Utrecht. Hij gaat in op de keuzes die gemaakt moeten worden wanneer een onderneming wil verduurzamen.

Het klimaat leeft enorm. Bij de Europese verkiezingen van afgelopen week was klimaatverandering een belangrijk onderdeel van het debat. Ook bij de Provinciale Statenverkiezing van maart kwam het onderwerp vaak aan bod. Klimaat en duurzaamheid komen in alle aspecten van ons leven naar voren. Niet alleen wanneer we als consument een keuze maken tussen een wegwerpflesje of een hervulbare fles, maar ook als ondernemer.

Het label ‘groen’

Veel bedrijven afficheren zich graag als ‘groen’. Duurzaam ondernemen is goed voor de toekomst en onze kinderen en bedrijven kunnen bijdragen door het bedrijfspand te verduurzamen of over te stappen op een (deels) elektrisch wagenpark. Daarbij komt dat in bepaalde branches het label ‘groen’ bonuspunten en zelfs extra opdrachten oplevert! Een groen label is goed voor het imago van de onderneming en loont dus ook in financieel opzicht. 

De keus of je als ondernemer je bedrijf wil verduurzamen is toch lastig. Zo moet je jezelf afvragen wat het beste moment is om de investering in duurzaamheid te doen. LED verlichting, waterpompen, zonnepalen en accu’s blijven door ontwikkelen en worden steeds beter. Wanneer moet je instappen? Daarbij komen de investeringskosten en de vraag wat de besparing op gaat leveren. Een energieadviseur kan u met vragen als deze helpen. Zo’n adviseur kijkt niet alleen naar het beste rendement voor het milieu, maar ook naar de terugverdientijd voor de ondernemer voor elk van de maatregelen.

Financieringsmogelijkheden

Natuurlijk zijn er mogelijkheden om een duurzaamheidsinvestering te financieren:

  • De bank

Deze financieringsvorm is met name van toepassing bij de aankoop van nieuw vastgoed. Grootbanken hebben een duurzame ambitie uitgesproken en eisen een minimaal energielabel C bij commercieel vastgoed. Hun voorkeur gaat zelfs uit naar energielabel A!

  • Fondsen

Er zijn landelijke en regionale mogelijkheden. Vaak worden fondsen ingezet als aanvulling op een bankfinanciering of wanneer de bank niet kan of wil financieren. Denk hierbij aan het verduurzamen van bestaand vastgoed. Wanneer een monument verduurzaamt moet worden, kan het Nationaal Restauratiefonds interessant zijn. Specifiek in Utrecht is het Energiefonds erg actief. Op hun website hebben zij een overzicht van de projecten die zij mede mogelijk gemaakt hebben. Onder andere voor de aanschaf van zonnepanelen heeft dit fonds een aantrekkelijk aanbod. In andere regio’s zijn vergelijkbare fondsen actief. Je kunt de zoekterm ‘publieke energiefondsen’ in combinatie met jouw regio of stad gebruiken om een fonds bij jou in de buurt te vinden.

  • Leasing

Er zijn meerdere aanbieders die LED verlichting, zonnepanelen en duurzame (machine)installaties aanbieden via een leaseconstructie. Voor grotere investeringen is Greening Lease een interessante partner.

  • Subsidies

De wereld van subsidies is complex. Er zijn regionale, landelijke en Europese subsidiemogelijkheden. Een bekende optie voor duurzame investeringen is SDE+. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland worden echter nog veel meer subsidiemogelijkheden benoemd. Adviseur Murat Gül beschreef in zijn blog ‘Het ondoorgrondelijke subsidielandschap’ al hoe complex de materie is. Mijn advies is daarom om altijd een subsidieadviseur in te schakelen. Ook energieadviseurs hebben vaak een goed beeld van de mogelijkheden omtrent duurzame financieringen.

De specialist

Zoals je ziet zijn er ontzettend veel factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je een duurzaamheidsslag wil maken. Wanneer je overgaat tot financiering is het verstandig de looptijd te koppelen aan de terugverdientijd. Zo heeft de investering de minste invloed op je cashflow en kun je gewoon blijven ondernemen.

Aarzel je nog? Laat je vrijblijvend adviseren door een specialist!

Voor advies of vragen kun je altijd contact op nemen met Marcel of een van de andere SmartFunding adviseurs. Uiteraard kun je ook altijd contact opnemen met SmartFunding via +31 85 303 56 65 of info@smartfunding.nl.