Terug naar overzicht

Het gat tussen vraag en aanbod op de financieringsmarkt groeit

De adviseurs van SmartFunding delen graag hun kennis en ervaringen. Deze keer het woord aan Jeroen van Vark van regio’s Eindhoven en Den Bosch. Hij bespreekt de gevaren van het gat tussen vraag en aanbod op de financieringsmarkt en laat aan de hand van praktijkvoorbeelden een oplossing zien.

De Nederlandse economie draait op volle toeren. Het gaat veel ondernemers voor de wind, waardoor groeiplannen worden opgesteld. Een prima ontwikkeling op het eerste gezicht, maar om groei te kunnen financieren, is kapitaal nodig. Het mkb heeft veel moeite om het benodigde kapitaal op te halen. Het gat tussen financiersaanvraag en kredietaanbod is in geen enkel Europees land zo groot als in Nederland. Een zorgwekkende conclusie in een tijd waarin het mkb juist geholpen moet worden om een stevig fundament voor de toekomst te leggen.

Waardoor ontstaat het gat?

Zoals mijn collega’s in eerdere blogs benoemd hebben, wordt de bankensector steeds kritischer. Cherrypicking, het financieren van alleen de mooiste en beste aanvragen, is de standaard geworden. Financieringsaanvragen onder de € 250.000,- komen in een molen terecht met veel en zware knock-out criteria. Een groot deel van de financieringsaanvragen van het mkb komt daardoor niet in aanmerking voor een bancaire financiering. Dat terwijl de vraag naar kapitaal binnen het mkb ontzettend stijgt. Zeker in de huidige economie is het van belang om tijdig te kunnen schakelen en daardoor toegevoegde waarde te kunnen blijven leveren aan de klant. Wanneer het mkb geen kapitaal kan vinden, wordt er minder of helemaal niet geïnvesteerd. Dat heeft een negatief effect op de economische groei.

De mogelijkheden voor alternatieve financiers

Het mkb is voor financiering steeds vaker aangewezen op alternatieve bronnen als crowdfunding, factoring of lease. De voorwaarden worden echter ook daar steeds verder aangescherpt en niet iedere onderneming komt in aanmerking voor een alternatieve financiering. Binnen het mkb heerst veel onwetendheid over de alternatieve financiers. De ondernemers weten niet welke financier het beste past bij hun financieringsbehoeftes en hoe ze alle benodigde informatie moeten verzamelen en presenteren aan mogelijke financiers.

Zo sprak ik onlangs met een webshop die door een financier was doorverwezen. De webshop had een factoraar benaderd om hun financieringsvraag in te vullen, maar er bleek een complete mismatch te zijn. Een factoraar neemt de facturatie en debiteurenrisico van een onderneming over. In ruil voor een vergoeding hoeft de onderneming niet te wachten tot klanten facturen betalen, maar ontvangt zij direct het geld van de factoraar. Echter, bij deze webshop betalen klanten hun bestelling direct via iDEAL. Bij deze webshop is er dus geen sprake van openstaande facturen van klanten. Een mooi voorbeeld van een situatie waar SmartFunding toegevoegde waarde heeft, doordat de juiste financieringspartner voor de webshop benaderd is. Een partner die wel in staat is om het vraagstuk in te vullen.

De rol van SmartFunding

De ontwikkelingen op de financiële markt zorgen dat de rol van een adviseur steeds belangrijker wordt. Zoals mijn college Roy Klop in een eerdere blog aanhaalde, het mkb móet geholpen worden in hun zoektocht naar de juiste financieringspartner. Gelukkig slagen wij hier met SmartFunding in. Recente succesverhalen als de verhuur van vastgoed, de opening van een nieuwe horecavestiging, groeikapitaal voor een logistieke dienstverlener en een leaseoplossing voor een bijzondere nieuwe machine bewijzen dat met de juiste hulp ook het mkb kapitaal op kan halen.

Ben jij een ondernemer wiens investeringsplannen door beperkt kapitaal in de weg gezeten worden? Neem dan contact op met mij of een van mijn collega’s. Wij gaan verder waar de bank stopt!

Voor advies of vragen kun je altijd contact op nemen met Jeroen of een van de andere SmartFunding adviseurs. Uiteraard kun je ook altijd contact opnemen met SmartFunding via +31 85 303 56 65 of info@smartfunding.nl.