Terug naar overzicht

Het ondoorgrondelijke subsidielandschap

De adviseurs van SmartFunding delen graag hun kennis en ervaringen. Deze keer het woord aan Murat Gül van regio Zwolle-Apeldoorn. Hij schenkt aandacht aan een vrij onderbelichte financieringsvorm, de subsidie.

Een ondernemer met investeringsplannen en een behoefte aan extern kapitaal denkt vaak als eerste aan de bank. Er zijn echter veel meer opties om het benodigde geld op te halen. De adviseurs van SmartFunding kunnen u informeren over andere financiële instellingen, maar ook over de minder bekende potjes met geld. Uit ervaring weet ik dat veel ondernemers niet op de hoogte zijn van de subsidies die overheden beschikbaar stellen.

Op zowel nationaal als Europees niveau wordt in feite ‘gratis geld’ aangeboden. Zelfs wanneer ondernemers bekend zijn met bepaalde subsidies, zijn ze vaak in de veronderstelling dat hun aanvraag niet voldoet aan de eisen van de betreffende uitgevende instelling. Vervolgens staken zij hun zoektocht naar subsidies. Het kan echter lonen om toch uit te zoeken wat de vereisten precies zijn. Wanneer u voldoet aan de voorwaarden, mag u de subsidie houden en is er geen terugbetaalverplichting.

Een woud van mogelijkheden

Het opnoemen van alle subsidiemogelijkheden en de bijbehorende voorwaarden is heel simpel, maar tegelijkertijd toch heel moeilijk. De complexiteit zit hem in de hoeveelheid subsidies en condities die gelden. Er zijn zo veel bomen en zo veel takken dat het ontzettend lastig is om het landschap te doorgronden. De juiste subsidie, oftewel de juiste boom, vinden is voor de gemiddelde ondernemer erg lastig. Enkele willekeurige voorbeelden van subsidies maken dit duidelijk, zo heb je MKB Idee, SWZ (Stimuleringsregeling Wonen en Zorg), Subsidie voor biomassaketels ISDE, Subsidieregeling Cyberweerbaarheid, TTT (Thematische Technology Transfer) en Wind op zee R&D. Kunt u het nog volgen? Dit is een zeer kleine greep uit een groot en divers aanbod van subsidies.

Er zijn gespecialiseerde partijen op de markt die u kunnen begeleiden bij de zoektocht naar de passende subsidie. Commissies oplopend tot 15 procent zijn niet ongewoon, maar laat u vooral niet afschrikken door dit percentage. Veelal werken de subsidiespecialisten op basis van het ‘no cure, no pay’-principe. Bovendien helpen deze partijen u met het ophalen van financiering, waar u zelf niet eens aan gedacht zou hebben. Uiteraard kunnen uw accountant en een onafhankelijke adviseur u bijstaan in uw zoektocht. Wij wensen u in ieder geval heel veel succes!

Voor advies of vragen kun je altijd contact op nemen met Murat of een van de andere SmartFunding adviseurs. Uiteraard kun je ook altijd contact opnemen met SmartFunding via +31 85 303 56 65 of info@smartfunding.nl.