Terug naar overzicht

Onterecht angst bij MKB over alternatief financieren

De adviseurs van SmartFunding delen graag hun kennis en ervaringen. Deze keer het woord aan Jeroen van Vark van regio’s Eindhoven en Den Bosch. Hij bespreekt de toekomst van financiering en hoe mkb’ers bij de transitie ondersteund kunnen worden.  

In een eerdere blog stelde ik de vraag of alternatieve financiers nog wel alternatief zijn. Banken zijn nog altijd de grootste geldverstrekkers, maar maken een terugtrekkende beweging. Door deze houding zijn wij als adviseurs van SmartFunding steeds vaker aangewezen op alternatieve financieringsbronnen. Voor ons is de weg naar deze alternatieve financiers logisch, maar voor de mkb-ondernemer blijkt het alternatieve financieringslandschap geen gemeengoed. Dit komt vooral door de onbekendheid en de hoge rentes die mkb-ondernemers verwachten te moeten betalen. In mijn ogen is deze angst vaak onterecht.

De toekomst

Toegegeven, een bancaire financiering is nog steeds, wat betreft rentes, meestal de voordeligste optie. We zien echter dat de bankensector steeds specifiekere keuzes maakt in hun portefeuilles. Of het mkb daaronder valt zullen we pas met de tijd weten. De kans dat een financieringsaanvraag wordt afgewezen kan dus groter worden. Daarnaast is rente slechts een onderdeel van het financieringsvoorstel. Andere belangrijke graadmeters die een ondernemer mee moet nemen in de overweging zijn zekerheden, looptijd, afsluitkosten, bereidstellingsprovisies en mogelijkheden tot vervroegd aflossen.

Het mkb zal op het gebied van alternatieve financiers hun mentaliteit moeten aanpassen. Wij als adviseurs spelen hier natuurlijk een grote rol in, in de eerste plaats door mkb’ers bekend te maken met mogelijkheden náást de bank. Zo heb ik kortgeleden een financieringstraject afgerond waarbij de ondernemer in eerste instantie aangaf alleen een bancaire financiering aan te willen gaan. Na grondig onderzoek naar de mogelijkheden bleken er tussen de alternatieve financiers twee partijen te zitten die aansloten bij de wens van de klant. Doordat de ondernemer geïnformeerd was over de mogelijkheden (en natuurlijk nadelen) van een alternatieve financier kon hij inzien dat de alternatieve financier voor hem een betere oplossing was dan de bank. Het gewenste geld voor deze ondernemer wordt nu bijeengebracht via een crowdfunder.

Vertrouwen van het mkb

De komende jaren verwacht ik een duidelijke transitie te zien van bancaire naar alternatieve financiering. Hiervoor zullen door adviseurs en alternatieve financiers nog een aantal stappen gezet moeten worden. ‘Stichting MKB Financiering’, een initiatief van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat, is hier een goed voorbeeld van. Deze stichting is een onderdeel van een groter mkb-actieplan, waarmee het mkb geholpen gaat worden op het gebied van personeel, digitaliseren en dus ook financiering. In de stichting bundelen een groep alternatieve financiers, waaronder Boozt24, Collin Crowdfund, Fund IQ, Spotcap en Voldaan, hun krachten met als doel de alternatieve financieringsmogelijkheden voor het mkb te verbeteren. Een goede ontwikkeling als je het mij vraagt en een mooie stap om mkb’ers meer vertrouwen te geven ten opzichte van alternatief financieren.

SmartFunding ondersteunt ondernemers in het maken van de juiste beslissingen en treedt hierbij op als een trusted advisor. Ben jij benieuwd of een alternatieve financiering voor jouw onderneming van toegevoegde waarde kan zijn? Neem dan contact op met mij of één van mijn collega’s. Samen kijken we naar de best mogelijke oplossing om jouw onderneming verder te helpen.

Voor advies of vragen kun je altijd contact op nemen met Jeroen of een van de andere SmartFunding adviseurs. Uiteraard kun je ook altijd contact opnemen met SmartFunding via +31 85 303 56 65 of info@smartfunding.nl.