Terug naar overzicht

Zorgfinanciering, een verhaal apart

De adviseurs van SmartFunding delen graag hun kennis en ervaringen. Deze keer het woord aan Diana Korsse van regio’s Amsterdam en ‘t Gooi. Zij geeft in deze blog een voorbeeld van een zorgfinanciering en bedrukt de aparte status van deze financieringen.  

In 2018 klopte een snelgroeiende zorginstelling bij ons aan met een probleem, ze waren niet meer welkom bij hun bank. Niet omdat ze een slechte betaler waren of omdat de resultaten verslechterd waren, maar omdat de nieuwe accountmanager bij de bank had besloten dat de zorginstelling niet in zijn portefeuille paste. De casus was te complex en de accountmanager had geen achtergrond in de zorg.

Nu heeft de accountmanager gelijk dat er zonder specifieke zorgkennis sprake is van grote risico’s. Betaling kan immers lang op zich laten wachten en dat vindt een normale financier niet prettig, zeker wanneer deze niet begrijpt waarom dat gebeurt. Voor de zorginstelling betekende dit echter dat de gehele portefeuille, inclusief de vastgoedfinanciering, naar een andere partij verhuisd moest worden. Gelukkig was er na enige tijd zoeken een andere bank die in het beginsel eenzelfde soort pakket kon aanbieden. Op de korte termijn was het probleem opgelost, maar de problematische combinatie van trage betaling en snelle groei bleef bestaan.

Zeker voor een groeiende onderneming is trage betaling een probleem, aangezien kosten wel direct betaald moeten worden. Dit principe is niet uniek voor de zorg, maar de zorg onderscheidt zich van andere sectoren, doordat het vaak wel drie maanden kan duren voordat er gefactureerd kan worden. Reeds in het begin van 2018 hadden wij een financieringspartij bereid gevonden een op maat gemaakte oplossing te bieden. Deze partij heeft gedurende het jaar niet stilgezeten en de dienstverlening flink doorontwikkeld. Daardoor konden wij snel schakelen toen de zorginstelling opnieuw de vraag stelde om financiering te regelen die met hun groei meebewoog. Er is zelfs een tweede partij gevonden die een vergelijkbare dienstverlening aanbiedt. Beiden willen graag met onze klant een pilot starten.

De klant kan nu een weloverwogen keuze maken door een in detail uitgewerkte vergelijking te maken op basis van diverse criteria (hoogte bevoorschotting, kosten, systematiek, flexibiliteit, technisch, etc.). Daarmee heeft de klant de mogelijkheid om op basis van nog niet gefactureerde verrichtingen al een stuk bevoorschotting te krijgen totdat de bijbehorende factuur daadwerkelijk betaald is. Deze oplossing geeft de zorginstelling een voorsprong in de markt. Binnenkort zijn ze daarmee in staat om sneller te groeien dan hun concurrenten, die niet over de mogelijkheid tot bevoorschotting beschikken.

Zeker nu veel verzekeraars noodgedwongen steeds minder bevoorschotten biedt deze vorm van financiering voor veel zorgaanbieders een fantastische oplossing. Wil je meer weten over deze oplossing die specifiek op de zorg gericht is? Dirk-Jan Weijers en ik, Diana Korsse, geven graag uitleg over de financieringsmogelijkheden voor de zorg.

Voor advies of vragen kun je altijd contact op nemen met Diana of een van de andere SmartFunding adviseurs. Uiteraard kun je ook altijd contact opnemen met SmartFunding via +31 85 303 56 65 of info@smartfunding.nl.