Terug naar overzicht

Het financieren van een startup: de mogelijkheden

De adviseurs van SmartFunding delen graag hun kennis en ervaringen. Deze keer het woord aan Jeroen van Vark van regio’s Den Bosch en Eindhoven. Hij doorloopt een aantal financieringsmogelijkheden voor startups.

Ik kom dagelijks startende ondernemers tegen met innovatieve ideeën. Een nieuwe app, farmaceutische oplossingen en oplossingen voor logistieke problemen; ik kom ze, zeker in de regio Eindhoven, allemaal tegen. Deze innovatieve startende ondernemers noemen we ook wel startups. Voor het ontwikkelen van hun ideeën is vaak extern geld nodig. De heersende gedachte is dat door de beperkte zekerheid aan onderpand en het onzekere toekomstperspectief geen geld beschikbaar is voor startups. In een snel veranderend financieringslandschap zijn echter steeds meer mogelijkheden om een startup te financieren. In deze blog laat ik een aantal financieringsmogelijkheden voor startups de revue passeren. Een belangrijke noot op voorhand: financieren is maatwerk, het is mogelijk dat een genoemde financieringsbron niet van toepassing is op bepaalde ondernemingen.

Bankfinanciering

Meteen een open deur, de bankfinanciering. Misschien niet de meest logische keuze, banken willen de risico’s die een startup meebrengt vaak niet dragen, maar toch zijn er voldoende voorbeelden van succesvolle financieringen via een bank. Zekerheid blijft doorslaggevend, de bank kan eventueel gebruik maken van een Staatsgarantie, ook wel Bedrijfsborgstellingskrediet. De bank kan hiermee risico’s verlagen en wanneer zij voldoende toekomstperspectief ziet, kan de bank open staan om de startup te funden.

Crowdfunding

Crowdfunding is inmiddels een bekend fenomeen en wordt steeds vaker óók ingezet voor de financiering van startups. Het risico wordt gedragen door de ‘crowd’ en is daarom een prima alternatief voor de bankfinanciering. Uiteraard vraagt een crowdfundplatform ook om bepaalde zekerheden, maar deze zijn vaak net wat soepeler dan de eisen van een bank. Een bijkomend voordeel van crowdfunding is dat je jouw bedrijf online pitcht en dus als het ware je ideeën etaleert voor een groot publiek. Bekende crowdfundingplatformen zijn Symbid, Geldvoorelkaar.nl en Collin Crowdfund.

Venture Capital en Business Angels

Venture Capitalists en Business Angels, ook wel ‘informal investors’ genoemd, zijn particulieren of ondernemingen met voldoende vermogen, welke zij in potentiële groeibriljanten kunnen steken. De Venture Capitalists (VC's) en Business Angels lopen meer risico dan een bank door het gebrek aan zekerheden of onderpand voor de financiering. Dit past bij startups die zekerheden of een onderpand vaak niet kunnen bieden. Financiering komt in zo’n geval voor in de ‘early stage’. Een startup hoeft dan misschien geen zekerheden te kunnen geven, groeipotentie is minstens net zo belangrijk. Veelal wordt er een aandelenpercentage gevraagd, hoewel er steeds meer VC’s zijn die een combinatie van aandelen en een leningvariant accepteren. Wereldwijd zijn er behoorlijk wat ondernemingen gefinancierd middels VC’s en Business Angels, mede doordat de overheid dit soort initiatieven ondersteunt. Eerder dit jaar werd 10 miljoen euro vrij gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat om het makkelijker te maken om als VC of Business Angel geld te steken in startups. Bijkomend voordeel is dat de ondernemer naast de gevraagde funding ook kennis, ervaring en een netwerk kan krijgen.

Family, friends and fools

Heb jij al gedacht aan familie en vrienden? Bij hen zou je een deel van je funding op kunnen halen, zij willen immers ook dat je idee een succes wordt. Jouw succes wordt ook hun succes als zij (financieel) kunnen bijdragen. Let wel op dat je duidelijke afspraken maakt en deze op papier zet in bijvoorbeeld een leningovereenkomst. Hoe goed je plannen ook zijn, een startup kan altijd falen wat tot spanningen kan leiden.

Overwaarde privé hypotheek

Niet het meest voor de hand liggend, maar wanneer je een woning met overwaarde hebt, zou je een deel van deze overwaarde kunnen gebruiken als funding. De overwaarde is het deel van de waarde van de woning welke niet met een hypotheekschuld of andere schuld belast is. Een van de voordelen van het inzetten van de overwaarde is dat de rentetarieven gewoonlijk lager liggen doordat de woning als onderpand dient. Let wel op dat niet iedere bank deze constructie accepteert en dat er maar tot een bepaald percentage van de woning gefinancierd kan worden.

Stapelen!

Het is al vaker aangehaald in de blogs van mij en mijn collega’s: je kunt een financiering ook stapelen. Zeker wanneer het volledig funden van een onderneming lastig is, zoals bij een startup het geval is, biedt stapelen een uitkomst. Vreemd vermogenverstrekkers willen meestal niet het volledige risico dragen en zullen aan jou als ondernemer vragen om met eigen vermogen bij te dragen. Dit kan spaargeld zijn, maar dus ook de overwaarde van je hypotheek. Daarnaast vragen ze vaak ook vermogen vanuit je pool van family, friends en fools. Wanneer je eigen geld kunt inbrengen en zo de vreemd vermogenverstrekker overtuigd raakt, kun je je onderneming een succesvolle start geven.

Het financieren van een startup is tegenwoordig echt niet zo lastig meer, maar waar begin je jouw zoektocht? Welke partijen passen nu het beste bij jouw businesscase en is de investeerder die je wilt aantrekken wel écht een meerwaarde voor je bedrijf? Voor een ondernemer blijft het een lastig en tijdrovend proces. SmartFunding kan je bij dit traject begeleiden en zoekt samen met jou naar de beste financieringsvariant. Heb ik je interesse gewekt? Neem dan gerust contact op met mij of één van mijn collega’s.

Voor advies of vragen kun je altijd contact op nemen met Jeroen of een van de andere SmartFunding adviseurs. Uiteraard kun je ook altijd contact opnemen met SmartFunding via +31 85 303 56 65 of info@smartfunding.nl.