Terug naar overzicht

Voor welke ondernemingsvorm kies jij?

De adviseurs van SmartFunding delen graag hun kennis en ervaringen. Deze keer het woord aan Murat Gül van regio Zwolle-Apeldoorn. Hij leid je door het keuzeproces omtrent de verschillende ondernemingsvormen.

Je hebt een gat in de markt ontdekt en dé oplossing bedacht. Je kunt niet wachten om te beginnen, maar weet uiteraard ook dat een goede voorbereiding het halve werk is. Eerst begin je met het opstellen van een ondernemersplan, een onmisbare schakel in het proces. Dit plan is namelijk het fundament waarop je bedrijf gebouwd wordt. Alle facetten en (financiële) doelstellingen van het nieuwe bedrijf zijn hierin uitgewerkt en moeten periodiek geëvalueerd worden.

De ondernemingsvorm

Een ontzettend belangrijke keuze die moet worden vastgelegd is de ondernemingsvorm van het op te richten bedrijf. Er zijn twee veelvoorkomende opties, namelijk de natuurlijke ondernemingsvorm en de privaatrechtelijke vorm. Bekende voorbeelden van natuurlijke ondernemingsvormen zijn de eenmanszaak wanneer sprake is van één ondernemer en de vof, commanditaire vennootschap of maatschap wanneer meerdere ondernemers samen een bedrijf starten. Privaatrechtelijke ondernemingen kunnen de besloten vennootschap, naamloze vennootschap, coöperatie of stichting zijn. Ook zijn er publieke ondernemingsvormen, deze worden door en voor de overheid gebruikt (denk aan provincies, gemeenten en waterschappen). Deze vormen zijn voor deze blog verder niet relevant.

Aansprakelijkheid en fiscaliteit

De juiste ondernemingsvorm kiezen heeft in de kern te maken met aansprakelijkheid richting derden en fiscaliteit. Wanneer je kiest voor een natuurlijke ondernemingsvorm ben je in privé aansprakelijk voor je zakelijke schulden, ongeacht of je een schuld bent aangegaan voor een zakelijk doeleinde of niet. Bij een privaatrechtelijke ondernemingsvorm vervalt de aansprakelijkheid met zogenaamde externe werking, tenzij er bewust mismanagement en/of onbehoorlijk bestuur heeft plaatsgevonden.

Vooral bij het aanvragen van financiering is de aansprakelijkheid dus belangrijk. Wanneer je voor de realisatie van je plannen financiering nodig hebt, wordt door kapitaalverstrekkers in veel gevallen privé commitment gevraagd. Dit kan bestaan uit een borgstelling tot een gemaximeerd bedrag, maar ook volledige privéaansprakelijkheid. De kans is aanwezig dat je dit niet wilt en daarom neigt naar het kiezen voor een privaatrechtelijke ondernemingsvorm. Wat je daarbij niet moet vergeten is de fiscaliteit.

Fiscaal gezien is het niet altijd interessant om te kiezen voor een privaatrechtelijke ondernemingsvorm, bijvoorbeeld een BV. Wanneer je voor een BV kiest, kun je geen gebruik maken van de starters- en zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Laat je vooral niet enkel leiden door de vennootschapsbelasting (tarief 20% over winsten tot € 200.000,- en 25% over het meerdere deel). Bepaal eerst het fiscale optimum voordat je een keus maakt.

Zoals je ziet, moeten op meerdere punten belangrijke keuzes gemaakt worden, dus laat je in ieder geval goed adviseren en bijstaan. Veel succes met het maken van de juiste keuze!

Voor advies of vragen kun je altijd contact op nemen met Murat of een van de andere SmartFunding adviseurs. Uiteraard kun je ook altijd contact opnemen met SmartFunding via +31 85 303 56 65 of info@smartfunding.nl.