Terug naar overzicht

Financieren stopt niet bij de bank

Iedere maand leggen de adviseurs van SmartFunding een case voor. Deze maand het woord aan Jeroen van Vark van regio Eindhoven. Zijn les voor juni: zorg voor zekerheden én verken het financieringslandschap, financieren stopt namelijk niet bij de bank.

Groeikapitaal voor app bij go-to-market

Afgelopen maand sprak ik met een ondernemer die op zoek was naar groeikapitaal. Zijn startup was net een jaar actief en de bijbehorende app was ontwikkeld. Ze waren klaar voor de volgende stap, het op de markt brengen van de dienst. De ontwikkeling van de app heeft de ondernemer met eigen spaargeld gerealiseerd. Het ontbrak hem aan de middelen om zijn ‘go-to-market’ te financieren.

Na deze financieringsvraag bij de huisbankier neergelegd te hebben, bleek dat de aangeleverde bedrijfsinformatie onvoldoende voor de bank was om een financiering te verstrekken. De bank was terughoudend, gezien het bedrijf pas een jaar bestond en de onderneming nog weinig tot geen trackrecord kon laten zien. Banken kijken veelal naar assets op de balans, zijn startup kon de gevraagde zekerheden, die zij zo graag zien, nog niet bieden. Om toch de volgende stap te zetten, werd vervolgens gekeken naar alternatieve financieringsmogelijkheden.

Zorg voor zekerheden - eerst de businesscase

In de eerste gesprekken bleek al snel dat een gedegen businesscase en een meerjarenplanning ontbraken. De ondernemer had alle stappen in zijn hoofd paraat, maar op papier miste een duidelijke visie en structuur, een veelvoorkomend ‘probleem’ bij startende ondernemers. Stap één voor financiering is het opstellen van een businesscase met een goed meerjarenplan, want er zijn weinig financiers die een bedrijf financieren zonder dat de basis op orde is. Samen zijn we tot een sterke businesscase gekomen.

Verken het financieringslandschap

De volgende stap is het zoeken naar juiste financieringspartners. In een sterk groeiend financieringslandschap is er keuze uit ontzettend veel financiers. Dat maakt het voor een ondernemer lastig om de juiste keuze te maken. Adviseurs kennen de mogelijkheden en kunnen ondernemers goed vertellen waarom de ene financier beter past dan de ander.

Gezien de fase waarin de startup zich bevond, kwam ik al snel samen met de ondernemer tot de conclusie dat financiering via het crowdfundplatform Symbid de beste match voor hen zou zijn. Symbid investeert in veelbelovende bedrijven middels aandelen of convertibles. Een convertible is een converteerbare obligatie die op een later moment omgezet wordt naar aandelen in de onderneming. Er wordt geen waarde stempel op het bedrijf gezet. Aangezien dit later pas komt, is het voor deze onderneming interessant om de financiering via Symbid te regelen. Zeker in de vroege fase waarin het bedrijf zich bevindt.

Financieringsmatch gevonden, wat nu?

Op dit moment loopt de casus nog. De ondernemer werkt hard om de case, waaronder een introductievideo op het Symbid portaal, gereed te krijgen en het ziet er rooskleurig uit. Wordt vervolgd…

Tip van deze maand voor startende ondernemers: financieren stopt niet bij je bank

Veel startende en innovatieve bedrijven lopen tegen het probleem aan dat banken terughoudend zijn met het opendraaien van de financieringskraan. Het financieren van de beginfase van een onderneming blijft lastig. Dit is niet uit onwil, maar de aangescherpte wet- en regelgeving zorgt ervoor dat zij hun kapitaalbuffers moeten versterken en extra controle werkzaamheden moeten verrichten. Belangrijk om te weten is dat een financiering niet ophoudt bij de bank. In het uitgebreide financieringslandschap zijn genoeg andere financiers die in de startupfase willen meefinancieren in je bedrijf.

Komt dit je bekend voor? Neem dan eens contact op met mij of een van de andere SmartFunding adviseurs om de mogelijkheden verder te onderzoeken.