Terug naar overzicht

SmartFunding breidt uit met komst formulemanager

Nergens in Nederland zijn startups en innovatieve bedrijven zo gecentraliseerd als in Eindhoven. Het is een broeinest voor startups en innovatieve bedrijven. Veel van die startups komen moeilijk aan financiering, mede doordat banken – logischerwijs – trackrecords willen zien. Hoe kunnen ondernemers dit tonen als een innovatief idee nog niet bestaat en eerst waargemaakt moet worden? SmartFunding heeft gezocht naar iemand die in Eindhoven ondernemers wil helpen bij het verkrijgen van de juiste financiering en het SmartFunding-concept kan versterken. De geschikte match voor deze taak is recent gevonden in Jeroen van Vark, een echte Brabander die tal van mogelijkheden ziet.

Jeroen van Vark

Creativiteit voorop
Als 27-jarige noemt hij zichzelf nog het ‘broekie’ van de bancaire wereld, maar dat dynamische komt juist goed van pas. Fintech bedrijven, factoring en crowdfunding staan dichtbij Jeroens belevingswereld en hij heeft onder meer 5,5 jaar ervaring opgedaan bij Rabobank Den Bosch waar hij ondernemers aan de uiteindelijke financiering hielp. Daar probeerde hij al buiten de lijnen te kleuren en niet op voorhand te zeggen dat iets niet kan om eventuele risico’s te vermijden: “Bij SmartFunding kan ik ook buiten die hokjes gaan, wat goed past bij wie ik ben en wat ik voor ondernemers kan betekenen. Ik ga op een creatieve en avontuurlijke manier op zoek naar een oplossing voor de klant, waar voor mij juist de uitdaging zit.”

Met een Brabantse houding
Zijn leraren op de basisschool zeiden al tegen zijn ouders: “Jeroen gaat eerst aan de slag, daarna denkt hij pas na.” Dat is volgens Jeroen precies wat de Brabantse houding inhoudt, een no-nonsense mentaliteit, gewoon doen. “Deze mentaliteit kan in sommige gevallen handig zijn, maar kan ook een valkuil zijn, zeker voor ondernemers. Vaak gaan ondernemers direct aan de slag voordat ze alles goed hebben doorgedacht. Ze vragen ergens een financiering aan, schatten deze bijvoorbeeld te laag in, en bedenken zich later pas wat daar de consequenties van zijn. Daar ligt een belangrijke rol voor mij als adviseur: pas op de plaats maken. Doordat ik het ‘eerst doen en dan denken’ herken van vroeger kan ik anno 2018 ondernemers hier bij ondersteunen en ervoor zorgen dat ze starten met een gedegen plan. Ik kan ondernemers helpen groeien, zonder hen daarbij te veel af te remmen.”

Jeroens advies voor ondernemers:

  1. Zorg dat je pas op de plaats maakt. Denk van tevoren goed na over welke consequenties het aanvragen van bepaalde financieringen heeft en schrijf een businessplan. Dan hoef je niet achteraf te denken: had ik het maar op een andere manier gedaan.
  2. Probeer minder terughoudend te zijn naar alternatieve financieringen. Ondernemers denken vaak onterecht dat iets als factoring te duur is of niet past bij hun business. Natuurlijk is de bank een belangrijke partner, want daar begint een gestapelde financiering vaak, maar sta ook open voor andere financieringen.
  3. Zie het afstaan van aandelen niet als iets negatiefs. Je hoort vaak dat, wanneer ondernemers een deel van hun aandelen moeten weggeven, dit als een dealbreaker wordt zien. Dit is helemaal niet nodig, je kunt er een hoop kennis en knowhow door krijgen. Ook hoef je er niet bang voor te zijn dat je de touwtjes niet meer in handen hebt. Als je bijvoorbeeld 10% van de aandelen weggeeft, bezit je immers zelf nog steeds die overige 90%.

Jeroen is bij SmartFunding de eerste niet-franchisenemer. Feitelijk doet hij hetzelfde werk als de franchisenemers, maar is daarnaast ook formulemanager. Hij ondersteunt SmartFunding bij het uitbouwen en aanscherpen van het concept. Het is zijn drijfveer om ondernemers met een droom of waanzinnig goed idee te helpen om dit te realiseren en hen naar een volgende fase te brengen. Wil je een keer met Jeroen sparren over financieringsmogelijkheden? Neem dan contact met hem op via 06 28 96 32 66 of j.vanvark@smartfunding.nl.