Terug naar overzicht

Funding mogelijkheden: the more the merrier?

Het aantal financieringsaanbieders groeit al jaren. Geen vervelende ontwikkeling voor ondernemers, want een groter aanbod vergroot de kans op financiering. De keerzijde is echter dat hierdoor de juiste financieringsmix per onderneming lastiger te vinden is. Onze adviseur Diana Korsse praat je bij over de verschillende aanbieders en hoe ondernemers de juiste kunnen vinden.

Dat het aantal aanbieders van funding de afgelopen jaren een uitgebreide opmars heeft gemaakt, heeft aan de ene kant te maken met het ‘op slot’ ervaren van de bancaire sector en aan de andere kant met de hedendaagse technologische ontwikkelingen. Hoe meer opties voor financiering, hoe groter de kans op het vinden van een passende financiering voor jouw onderneming. Dat klinkt logisch, maar meer aanbod staat ook gelijk aan meer keuze. Geldt het Engelse principe the more the merrier’ dan nog wel?

Hoe ziet dit aanbod eruit?

Waar bancaire producten verschillen op basis van looptijd, rentepercentage en zekerheden, bieden nieuwkomers op de markt voor funding een scala aan mogelijkheden. Nieuwe financieringsaanbieders specialiseren zich op:

  • Basis: Financiering kun je tegenwoordig verkrijgen op basis van aandelenkapitaal, jaarcijfers, rekeningomzet, de volledige debiteurenportefeuille, slechts een factuur of zelfs pinbetalingen. Voorbeelden zijn kredietverstrekker Spotcap, crowdfundplatform Symbid en factormaatschappij Voldaan.
  • Bedrag: Er zijn financiers die alleen lage bedragen en kortlopende projecten (<6 maanden) financieren en er zijn financiers die zich alleen focussen op de financiering van hoge bedragen. Voor de Groei is een voorbeeld van een financier die focust op hogere bedragen. Dit fonds richt zich op bedrijven die langer dan twee jaar bestaan, met een financieringsbehoefte van meer dan €250.000.
  • Zekerheid: Bepaalde verstrekkers hebben de terugbetaling van hun vordering anders geregeld dan de traditionele banken. Een voorbeeld hiervan is Pin-voorschot. Deze partij verstrekt een voorschot op toekomstige pinbetalingen tot maximaal €50.000, voor een periode van zes maanden.
  • Fase van bedrijf: Er zijn financiers die zich specialiseren in financiering voor startende bedrijven en financiers die zich uitsluitend focussen op scale-ups en MKB’s. Zoals Qredits voor startende ondernemingen.
  • Subsidie mogelijkheid: In bepaalde gevallen, voornamelijk voor innovatieve en duurzame investeringen, is het mogelijk om subsidies te verkrijgen. Zo is er bijvoorbeeld Dutch Good Growth Fund voor investeringen in ontwikkelingslanden.

Hoe nu verder?

Het uit de voeten kunnen met al deze aanbieders, is voor ondernemers als het zoeken naar één specifieke boom in een groot woud vol aanbieders.

Als je als ondernemer zelf aan de slag wilt, adviseer ik om goed te kijken naar je onderneming, je investeringsplan en aan welke financieringsvorm je behoefte hebt. Met die gegevens in het achterhoofd kun je potentieël geschikte partijen benaderen om te zien of deze financiering inderdaad bij jouw behoefte past.

Mocht je er zelf niet uitkomen, dan kun je altijd een financieringsspecialist inschakelen. Een specialist, die dagelijks bezig is met het inventariseren van alle bomen in het bos, weet immers welke bomen er staan en wat hun toegevoegde waarde is. Ook is hij of zij van alle nieuwe ontwikkelingen en toetreders op de hoogte.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw onderneming? Neem contact op met mij of een van mijn collega’s.