Terug naar overzicht

Subsidies voor startups en MKB bedrijven: facts, tips & trends van subsidieadviseur Nick Reineman

Hoe zit dat, subsidies voor startups en MKB bedrijven? Hoe zorg je dat je als onderneming in aanmerking komt voor subsidies en zijn er bepaalde trends te herkennen? Nick Reineman weet hier als subsidieadviseur alles over. Naast het runnen van zijn eigen onderneming (Startup Boot) ondersteunt hij de startups van SmartFunding bij het vinden en aanvragen van subsidies.

In totaal zijn er meer dan 2.000 verschillende subsidies en is het dus zo makkelijk nog niet om uit te vogelen voor welke subsidie(s) je in aanmerking komt. Nick gaat bedrijven helpen bij het groeien door met hen in gesprek te gaan en een goede indicatie te geven van de subsidies die voor hen mogelijk zijn. Hierbij richt hij zich vooral op de grotere subsidies. ‘De focus ligt op subsidies vanaf 12 duizend euro, wat oploopt tot twee miljoen.’ Nick leert ons globaal de fijne kneepjes van het vak en brengt ons op de hoogte.

Waar moet een onderneming aan voldoen om subsidies te kunnen krijgen?

‘De kern is innovatie en constante ontwikkeling. Ondernemingen moéten innovatief zijn, en dan gaat het niet om een nieuwe werkwijze, maar het product dat wordt ontwikkelt. Dit kan op allerlei manieren: van een website met een maatschappelijk doel, het ontwikkelen van nieuw voedsel, slimme luchtzuiveringssystemen tot gadgets in huis.’

Hoe zit dat, subsidies ?

‘Vooral techbedrijven kunnen hun voordeel doen met subsidies en kortingen. Beginnende techbedrijven kunnen vaak loonbelastingvoordelen krijgen waar ze zelf nog niet vanaf weten of waarvan ze niet weten hoe dit het beste kan worden aangevraagd. Daar kan ik ze als tech-subsidie adviseur bij helpen: niet alleen het aanvragen van de subsidie, maar ook de soms ingewikkelde procedure die daarbij hoort. Als je bijvoorbeeld investeert in machines of softwarepersoneel kun je korting krijgen (zoals de WBSO-subsidie). Met name in de topsectoren, zoals health tech, is veel subsidie te halen.’  

Wanneer maak je een grotere kans op subsidies?

‘Als je meer kans op subsidies wilt maken, moet je je eigen software schrijven of je eigen hardware maken. Met software doel ik op een app als Uber die daarbij algoritmes gebruikt en onder hardware het bedenken van een nieuwe innovatieve machine bijvoorbeeld. Zeker die laatste groep, bedrijven die machines ontwikkelen, heeft een grotere kans op subsidies. Doe je dit niet, dan maak je ook kans op subsidies, maar vallen er wel een aantal af.’

Welke trends vallen jou op in de subsidiemarkt?

‘De belangrijkste trend die ik zie, en wat de afgelopen jaren heel hard is gegaan, is de opkomst van blockchain en AI (artificial intelligence) en de toename in het aanbod van subsidies op beide vlakken. Zo is er inmiddels al een subsidie, het SIDN fonds, die zich hier voornamelijk op richt. Een voorbeeld van zo’n onderneming die met blockchain werkt is Joe Pie: een startup die inzicht geeft in de afkomst van kleding. Zij gebruiken blockchain technologie om de afkomst van kleding in kaart te brengen. Zo wordt bijvoorbeeld duidelijk waar het vandaan komt en of er kinderarbeid in het spel was.’

Welke tips heb jij voor ondernemers ?

1) Heb je je eigen onderneming, probeer dan wel altijd een goede balans tussen privé en werk te houden. Dat is natuurlijk een inkopper, maar veel ondernemers worden opgeslokt door hun bedrijf. Onthoud dat leven niet alleen uit je startup bestaat en blijf werken aan een balans tussen werk en vrije tijd, hoe moeilijk dat soms ook is. 

2) Soms moet je eerder de markt op gaan, nog voordat je product perfect is. Je kunt lang aan een perfect plan werken, maar het belangrijkste is om zo snel mogelijk te weten wat de markt ervan vindt. Naar aanleiding van deze feedback kun je altijd je product nog aanpassen en optimaliseren.

3) Neem een huisdier op kantoor: een kat of een hond. Honden absorberen bijvoorbeeld stress en je wordt er productiever van. Toen ik nog op kantoor werkte nam een collega eens per week zijn hond mee. Soms verdwenen mijn chagrijnige gevoelens daardoor direct (tenzij je natuurlijk allergisch bent of écht niet van honden houdt).

 

Meer over Nick Reineman

Nick Reineman is subsidieadviseur en oprichter van Startup Boot, een initiatief gericht op het organiseren van evenementen waarmee hij mensen aan elkaar koppelt. Een echte startup connector dus. Als subsidieadviseur helpt hij startups bij het verkrijgen van subsidies, voornamelijk tech-startups die aankloppen bij SmartFunding. Leuk weetje: Nick werd gevraagd om als subsidieadviseur voor SmartFunding te komen werken, nadat hij hen eerst heeft geholpen bij het vinden van subsidie.