Terug naar overzicht

Denk groots, maar begin klein

Iedere maand leggen de adviseurs van SmartFunding een case voor. Deze maand het woord aan Dirk-Jan van regio Amsterdam en ’t Gooi. Zijn les voor april: ga snel van start met een kleine financiering, de grote plannen volgen daarna wel.

Een gewenste miljoeneninvestering?
Recentelijk klopte een ondernemer bij ons aan met een financieringsaanvraag van meerdere miljoenen. Iets dat wel vaker gebeurt en in dit geval een mooie case, dachten wij. We hebben daarom ook direct gepeild bij een paar investeerders hoe ze hier tegenaan keken. Ook bij hen was de reactie positief.

Met deze informatie gingen we vol enthousiasme naar de klant toe om hem te begeleiden. Eenmaal daar kwamen we erachter dat de ondernemer in gesprek was geraakt met grote professionele investment bankers uit zijn privékring. Zij hadden hem ‘geholpen’ bij het opzetten van een groot plan: een miljoenen plan voor vijf jaar met een forse financieringsbehoefte waarbij derde partijen ook een flink belang zouden nemen in de onderneming. Hij zou hiervoor ook een deel van zijn aandelen moeten afstaan. Eenmaal in gesprek bleek al snel de twijfel bij de ondernemer toe te slaan. Wil ik eigenlijk wel vast zitten aan zo’n miljoeneninvestering als er ook andere manieren zijn?

Vastlopen in geweldig grote visie
Dat afstaan van een deel van de onderneming was in principe bespreekbaar. Toch hield de ondernemer liever het heft in eigen hand. Langzamerhand ging de ondernemer opzien tegen al die toestanden en stroperige trajecten met plannen en veel beslislagen. Hij liep vast in zijn geweldige grote visie.

Inspiratie voor de oplossing: de Lean methodiek
Lean richt zich op het minimaliseren van verspilling en het toevoegen van waarde voor de klant in bedrijfsprocessen. Deze filosofie ken je wellicht al van Toyota. De Japanse autofabrikant was namelijk een van de eerste die het gebruikte in haar strijd tegen verspilling om door te denken en te handelen in het belang van de klant. Ook introduceert de Lean Methodiek het MVP, wat staat voor Minimal Viable Product. MVP komt dit neer op klein beginnen, te leren van alles wat daarbij fout gaat en zo te groeien.

Hoe nu verder?
Door Lean te denken was het voor ons al heel snel duidelijk wat we deze ondernemer moesten bieden. Het werd een oplossing waarbij het miljoenenplan helemaal intact bleef, maar de focus kwam te liggen op de concrete plannen voor dit jaar, om op die manier snel te kunnen schakelen. Dit houdt in dat eerst een financiering van een paar ton geregeld wordt, zonder nieuwe aandeelhouders, waarmee de onderneming kan uitbreiden. Vervolgens wordt uit de lopende cashflow een pilot gedaan van een vernieuwend idee om te bewijzen dat het werkt.

Les van de maand: staar je niet blind op grote financieringsplannen
Dankzij onze begeleiding en het nieuwe plan begon de ondernemer weer te stralen. Hij verder bouwen aan zijn bedrijf. De les van deze maand: al die ‘corporate plannen’ zijn leuk als je een multinational bent (en wellicht wordt deze ondernemer dat uiteindelijk ook), maar focus eerst op verder groeien.

Uiteindelijk komen die grote plannen van vele miljoenen er wel. Door de ondernemer eerst succesvol te laten doorgroeien, wordt het daarna alleen maar makkelijker om in een latere fase die grote bedragen bij elkaar te krijgen, maar ook om die plannen bij te stellen. Als de plannen dan beter en realistischer zijn, is het ook makkelijker én voordeliger om die grote bedragen aan te trekken.