Terug naar overzicht

Op zoek naar funding? Houd deze 5 tips in gedachte.

De afstand tussen bankier en klant lijkt anno 2018 steeds groter te worden. Banken trekken zich terug uit hun adviseursrol, mede door digitalisering en automatisering. Dit is iets waar ik, Diana Korsse, als ex-bankier en interim professional voor de bancaire sector, moeite mee heb. Banken vragen ondernemers steeds vaker hun cijfers, inclusief prognose en ondernemersplan, digitaal aan te leveren. ‘En dat is nu precies wat ondernemers vaak niet zelf kunnen of willen!

Ondernemers hebben steeds minder inzicht welke informatie de bank van hen verwacht. Daarbij komt dat banken vragen om specifieke (krediet technische) informatie om kredietaanvragen efficiënter te beoordelen. Voor ondernemers is het goed om samen met iemand hun financieringsplannen te kunnen stroomlijnen. De adviseur lijkt hiermee terug van weggeweest. ‘Ideeën voor verschillende vormen van financiering komen bij ons vandaan, dat is ons vakgebied, dat waar wij onze creativiteit in kwijt kunnen’.

Meedenken met wat voor de ondernemer werkt staat bij mij voorop. ‘Ik vind het leuk om bij klanten aan tafel te zitten, de cijfers onder de loep te nemen en te helpen bij het opstellen van een prognose’. Dingen die ik ondernemers als eerste meegeef zijn:

  1. Schrijf de bank niet meteen af. De rol van traditionele banken wordt steeds kleiner en interesse naar alternatieve manieren van financiering groeit. Maar bancaire leningen spelen bij veel financieringen nog steeds een belangrijke rol. Een financiering is namelijk vaak opgesplitst in verschillende stappen. De financiering die we nu vaak zien bestaat voor een deel uit lease, een deel uit crowdfunding of alternatieve financiering en een deel uit bancaire lening. Banken doen dus nog steeds vaak mee.
     
  2. Zit bovenop je debiteuren. Als ondernemer moet je boven op je debiteuren zitten, dit is de goedkoopste geldbron die er is. Daarnaast is het je liquiditeitenbron. Aan gebrek aan liquiditeit gaan ondernemingen failliet, het is dus belangrijk dat facturen de deur uit gaan en je ervoor zorgt dat er geld binnen blijft komen. Er zijn verschillende services die je hier als ondernemer bij kunnen helpen.
     
  3. Begrijp je cijfers. Als ondernemer moet je zelf begrijpen hoe je cijfers eruitzien en je hierin verdiepen. Veel kleine ondernemingen laten een jaarrekening opmaken, maar kijken daar verder niet meer naar. Zonde. Zij zouden inzicht moeten hebben in hoe hun bedrijf zich financieel vertaalt. Hierdoor begrijp je als ondernemer beter waarom sommige financieringen soms niet lukken en wat er voor nodig is om het dan een volgende keer wél te laten lukken.
     
  4. Erken je minder sterke punten. Weet wat de zwakke plekken van jouw onderneming zijn en vang deze minder sterke kanten op met medewerkers of adviseurs die daar juist wel goed in zijn. Wees niet bang om bepaalde zaken uit te besteden. Zo kun jij je focussen op dat waar jij goed in bent en groeit jouw onderneming sneller.

De laatste tip is: neem tijd voor reflectie. Dat is voor iedereen (ondernemer of niet) waardevol. In bewegend water is immers geen reflectie. Men focust zich soms te veel op één onderwerp. Het is voor ondernemers belangrijk dat zij af en toe ook even boven hun onderneming gaan staan en de tijd nemen voor reflectie. Dat hoeft vaak niet heel lang te duren en kan soms gewoon ’s avonds met een drankje. ‘Zelf doe ik dit nog te weinig, ik moet er echt tijd voor vrijmaken. Tien minuten is al genoeg: even de dag over je heen te laten komen en vooral daarna naar de toekomst te kijken’.