Terug naar overzicht

Cash is King

Je hoort het zo vaak: “Het was een goede onderneming, maar vanwege liquiditeitsproblemen heeft hij het niet gered.” Wat je minder vaak hoort zijn de ondernemingen die vanwege liquiditeitsproblemen nooit van de grond zijn gekomen. Ofwel een droom in de kiem gesmoord. Dirk-Jan Weijers, kantoorhouder SmartFunding in Amsterdam, schetst een situatie waarin hij hiermee te maken had. En vooral de lessen die ondernemers hieruit kunnen leren.

Hulp bij liquiditeitsproblemen
Liquiditeitsproblemen. Recent werd ik er nog mee geconfronteerd. Zo belde een ondernemer, die zelf zijn financiering had geregeld, mij in paniek op. Zijn private financier “kon even niet bij zijn geld”. Bij doorvragen bleek dat de financier geen enkele verplichting had, terwijl de ondernemer zijn droom bijna in rook zag opgaan. Alle contracten waren getekend en de bank stond klaar. Alles zou weg zijn als de deal niet binnen een korte termijn zou rondkomen. Uiteindelijk heb ik de ondernemer namens SmartFunding geholpen. Dankzij korte lijnen en een doortastende investeerder had de ondernemer zelfs twee mogelijkheden om de zaak te redden. Maar goedkoop was het niet.

Een financier: de fundering van het plan
Het wordt vaak onderschat dat een financier niet alleen meedoet als gunst. Het is vanaf dat moment de fundering waar de rest van het plan op wordt gebouwd. Met name private investeerders kunnen nog wel eens wispelturig zijn, mede vanuit de gedachte dat ze niets moeten. Zij bevinden zich in de luxepositie dat ze het leuk vinden om meer rendement te maken met het geld, maar zonder verplichtingen. Wat een ondernemer dan nodig heeft is een financieel adviseur met oog voor risicomanagement. Die adviseur let erop dat de betreffende gelden binnen zijn of hard gecommitteerd worden als termijnen gaan lopen. Voor professionele partijen betekent dat zij vaak als laatste aan de beurt zijn, vanwege het “onverwachte” papierwerk dat ze vaak nog verlangen. Bij particuliere investeerders betekent dat meestal gewoon storten voordat definitieve termijnen beginnen te lopen.

De ondernemer moet blijven ondernemen
Vaak worstelen ondernemers met de vraag hoe zij om moeten gaan met particuliere investeerders. Soms zijn het goede vrienden van de ondernemer en soms zijn ze puur zakelijke investeerders die erin zitten voor het rendement. Al met al is het om meerdere redenen nuttig om alles via een notaris te laten lopen, omdat misverstanden al snel kunnen ontstaan. Dat er geen standaardrecept is voor de wijze waarop onverwachte risico’s kunnen worden voorkomen is duidelijk. Het is ook geen dagelijkse kost van de ondernemer en dat moet het ook niet worden. De ondernemer moet blijven ondernemen en zich vooral richten op het smeden van mooie plannen voor zijn klanten, om zowel voor de investeerder als voor zijn personeel een mooi resultaat neer te zetten.

Laat het regelen van het geld maar aan SmartFunding over. Hoe complex de situatie ook is, wij zorgen voor de best mogelijke oplossing voor de ondernemer. De ondernemer kan zich dan weer met zijn eigen zaak bemoeien.